Betonnen militaire post II Oude Vaart

Beschrijving

In het natuurgebied langs de oude vaart Ieper-Komen, op circa 150 meter ten noordwesten van de Kortewildestraat (nabij huisnummer 33), op circa 600 meter ten oosten van de kerk van Hollebeke, liggen twee betonconstructies in het bosje, ten westen van de vaart en de huidige spoorlijn Ieper-Komen. Constructie I ligt lager, tegen de oever van de vaart, constructie II is hoger gelegen. Langs de oostelijke zijde van de spoorlijn zijn eveneens verschillende betonnen posten terug te vinden.

De functie en nationaliteit van deze constructie kon niet achterhaald worden. Tot aan de zomer van 1917 was de spoorlijn ter hoogte van Hollebeke in Duitse handen, tijdens de Derde Slag bij Ieper werd ze veroverd door de Britten, totdat ze tijdens het Duitse Lente-Offensief opnieuw van eigenaar zou wisselen.

Kenmerken

Restanten van een "gesprongen" betonnen constructie. Het beton is gewapend met ronde en vierkantige ijzers en is gegoten tegen een houten bekisting.

Bron: WOI Relict (1571): Betonconstructie II Oude Vaart (Hollebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore