erfgoedobject

Betonnen militaire post station

bouwkundig element
ID: 213608   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213608

Juridische gevolgen

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, ten westen van maar net naast de spoorlijn Ieper-Poperinge, ten oosten van het kanaal Ieper-Komen, op ongeveer 100 meter ten noordwesten van het station van Ieper.

Historiek

Betonnen militaire constructie van geallieerde makelij. Vermoedelijk is dit het restant van een veel grotere constructie, met een dak uit gewapend beton dat op stalen rails was gegoten. Volgens militaire stafkaarten was hier een terminus gevestigd voor smalsporen die richting zuidelijke salient liepen. Vermoedelijk diende deze constructie als bescherming voor machinerie en personeel, aangezien dit gebied vaak zwaar beschoten werd. Een andere mogelijkheid is dat de bunker is opgetrokken in functie van het spoorweggeschut (en de bemanning die dit bediende), dat vlakbij deze post stond opgesteld zoals te zien op een luchtfoto van 31 juli 1918.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie. Het dak van deze betonconstructie werd gegoten tegen horizontaal geplaatste golfplaten (met kleine golving), waaronder spoorwegrails geplaatst waren. Het is (nu nog) circa 40 centimeter dik. Bovenaan het dak is een klein muurtje aan de westkant, waarin een klein, rechthoekig gaatje steekt. Het geheel leunt op twee zijmuren van circa 70 centimeter dik, waarvan het beton gegoten werd tegen een houten bekisting.

  • STICHELBAUT B. & CHIELENS P. 2014: De Oorlog vanuit de lucht. 1914-1918. Het front in België, Brussel.
  • OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British Pill Boxes and Bunkers 1914-1918, Barnsley.
  • VAN DAMME P. 1995: Bunkers in de Ieperse frontstreek, anno 1995, Shrapnel.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Betonnen militaire post station [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213608 (Geraadpleegd op 21-09-2020)