Betonnen militaire constructie, ten westen van maar net naast de spoorlijn Ieper-Poperinge, ten oosten van het kanaal Ieper-Komen, op ongeveer 100 meter ten noordwesten van het station van Ieper.
Betonnen militaire constructie, wellicht van geallieerde makelij daterend uit de Eerste Wereldoorlog. Vermoedelijk is dit het restant van een veel grotere constructie, met een dak uit gewapend beton dat op stalen rails was gegoten. Volgens militaire stafkaarten was hier een terminus gevestigd voor smalsporen die richting zuidelijke salient liepen. Vermoedelijk diende deze constructie als bescherming voor machinerie en personeel, aangezien dit gebied vaak zwaar beschoten werd. Een andere mogelijkheid is dat de bunker is opgetrokken in functie van het spoorweggeschut (en de bemanning die dit bediende), dat vlakbij deze post stond opgesteld zoals te zien op een luchtfoto van 31 juli 1918.
Betonnen militaire constructie. Het dak van deze betonnen constructie werd gegoten tegen horizontaal geplaatste golfplaten (met kleine golving), waaronder spoorwegrails geplaatst waren. Het is (nu nog) circa 40 centimeter dik. Bovenaan het dak is een klein muurtje aan de westkant, waarin een klein, rechthoekig gaatje steekt. Het geheel leunt op twee zijmuren van circa 70 centimeter dik, waarvan het beton gegoten werd tegen een houten bekisting.
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2014: Betonnen militaire post station [online], https://id.erfgoed.net/teksten/164350 (geraadpleegd op ).
Locatiebeschrijving
Betonconstructie, gelegen langs de spoorlijn Ieper-Poperinge, tussen het spoor en het kanaal Ieper-Komen, op circa 100 meter ten noordwesten van het station. Te voet te bereiken via de Tulpenlaan. Omgeving is bebouwd.
Historische Achtergrond
De functie van de constructie is onbekend. Vermoedelijk maakte het deel uit van een veel grotere constructie, in functie van het nabijgelegen spoor.
Kenmerken
Het dak van deze betonconstructie werd gegoten tegen horizontaal geplaatste golfplaten (met kleine golving), waaronder spoorwegrails geplaatst waren. Het is (nu nog) circa 40 centimeter dik. Bovenaan het dak is een klein muurtje aan de westkant, waarin een klein, rechthoekig gaatje steekt. Het geheel leunt op 2 zijmuren van circa 70 centimeter dik, waarvan het beton gegoten werd tegen een houten bekleding.
Bron: WOI Relict (832): Betonconstructie nabij station (Ieper - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2004: Betonnen militaire post station [online], https://id.erfgoed.net/teksten/136535 (geraadpleegd op ).