Restanten betonnen constructies Heiliggeestbos

Beschrijving

In het zuidoostelijk deel van het 'Papenelst'-bos, ook wel 'Heiliggeestbosch' genoemd, staat aan de noordoostelijke rand een stevige Duitse bunker. Meer naar het zuiden zijn restanten van diverse betonnen constructies terug te vinden. 'Heiliggeestbosch' bevindt zich ten oosten van de Vierlingen, ten zuidwesten van 'Klein Zillebeke', op circa 900 meter ten zuidoosten van Hill 60.

Hier liep een Duitse stelling, die op Britse stafkaarten aangeduid werd met Impartial Avenue.

Het betreft restanten van diverse betonnen constructies in lijn tegen de flank van een beekvallei in bos, onder meer halfondergrondse muren en brokstukken. Het beton is meestal tegen een houten bekisting gegoten (soms sporen van rijshout) en gewapend met ronde ijzers.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28NW4 & NE3, 5a, 1/4/1917.

Bron: WOI Relict (1344): Betonrestanten Heiliggeestbos (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore