Restanten Duitse betonnen militaire post

Beschrijving

Restanten van een bovengrondse betonnen constructie in een weide, op de hoek van de Beekstraat en de Kleine Merkemstraat, iets ten noorden van de Broenbeek, op circa 1200 meter ten noorden van het centrum van Langemark. Op 300 meter naar het oosten toe staat het gedenkteken voor de genie- en artillerie-eenheden van de 34ste Britse divisie met Duitse bunker. Op 100 meter ten westen staat het gedenkteken voor de 2me Chasseurs d'Afrique.

Historische achtergrond

Het gaat om een Duitse betonnen constructie, achter (ten noorden van) de Koekuit-Stellung en de Broenbeek opgetrokken. Hier bevond zich een bosje dat door de Duitsers Toten-Waldchen genoemd werd. De stellingen ten noorden van de Broenbeek maakten deel uit van de Wilhelm-Stellung.

De Guards Division ondernam in augustus 1917 (tijdens de Derde Slag bij Ieper) verschillende pogingen om de versterkte Broenbeek over te steken. Deze aanvallen strandden steeds door het mitrailleurvuur, afkomstig uit Duitse versterkingen. Ook een poging van de 29ste divisie (die de Guards Division afloste) om de beek over te steken, mislukte op 16 augustus. Ondertussen was de Broenbeek door aanhoudende regen en artilleriegeschut in een moeraslandschap geschapen. Een nieuwe poging van de Guards op 27 augustus faalde opnieuw. Pas op 9 september konden ze de blubber en de vijand met hun pill boxes overwinnen. Een verdere doorstoot was niet meer mogelijk. De versterkingen werden ingeschakeld als voorposten, die door de Irish Guards werden bemand.

Een Duitse tegenaanval op 13 september door het 65ste Duitse Reserve-Infanterie-Regiment dwong de Guards om zich opnieuw achter (ten zuiden van) de Broenbeek terug te trekken. De Broenbeek zou pas de volgende maand overgestoken kunnen worden.

Kenmerken

Restanten van een betonnen constructie. Enkel een deel van een rechtopstaande muur is overgebleven.

• Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 20/7/1917, 1/20.000.
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918, London.

Bron: WOI Relict (731): Restanten Duitse betonconstructie Beekstraat (Langemark - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele