Restanten Duitse betonnen militaire post

Beschrijving

Gelegen aan de rand van en net binnen het militaire domein Kazerne Steenstraat, op 125 meter ten oosten van woning Houthulstseweg nummer 152, op circa 3500 meter ten noorden van Poelkapelle. Op circa 450 meter oostwaarts staat een Duitse bunker.

Historische achtergrond

De Duitsers bouwden het Vrijbos uit tot een goed gecamoufleerd depot. In het bos werden tal van depots voor materialen, munitie en allerhande voorraden ingericht. Een netwerk van spoorlijnen, emplacementen en smalspoorbaantjes doorkruiste het bos. Begraafplaatsen werden in het bos aangelegd, net zoals oefenterreinen, schietstanden en observatieposten. Tot 1917 leek het bos een relatief veilig oord te zijn, zeker in vergelijking met de loopgraven aan het front. Maar vanaf 1917 zou het bos door de vijandelijke artillerie omgetoverd worden in een 'vulkanisch maanlandschap'.

Om het bos te kunnen verdedigen, werden vanaf 1917 Riegels uitgebouwd: dit waren dwarsverbindingen tussen de hoofdstellingen die min of meer van het noorden naar het zuiden liepen. De Riegels waren oost-west gericht. Geholpen met de betonnen versterkingen die her en der in en rond het bos opgetrokken werden, moesten de manschappen de 'vesting' voldoende kunnen verdedigen.

Vlakbij deze constructie liep een spoorweg, met verschillende korte aftakkingen en een rangeerstation. Hoogstwaarschijnlijk moet de functie van deze betonnen constructie in het kader van dit station gezien worden.

Kenmerken

Duitse betonnen constructie die vermoedelijk deels afgebroken is. Het beton is verstevigd met ronde wapeningsijzers en deels gegoten tegen een houten bekisting, deels tegen (op) golfplaten, waarvan enkele indrukken bewaard gebleven zijn.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.
  • BACCARNE R. & STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief, s.l.

Bron: WOI Relict (548): Restanten betonconstructie militair domein (Poelkapelle - WOI)