Duitse betonnen militaire post Hoogte 17

Beschrijving

Op de top van een duin ten westen van de bebouwing van het Kwartier Lombardsijde en ten oosten van de vuurtoren staat een gedenkkruis voor de Fransman Thuret bij de restanten van een Duitse betonnen constructie. Gelegen ten noordoosten van de Havengeul IJzer, op circa 600 meter ten zuiden van de zee, op circa drie kilometer ten noorden van het centrum van Nieuwpoort.

Historische achtergrond

Het gaat om de restanten van een Duitse betonnen militaire post op Hoogte 17. Er werd tijdens de oorlog zwaar gevochten om de duinheuvel Hoogte 17, die door de Duitsers Heksenketel werd genoemd en meermaals van bezetter wisselde. Vooral de Fransen (Noord-Afrikanen) leverden hier zwaar slag. Eén van hen is Luitenant Thuret, die hier tijdens een veroveringspoging op 28 januari 1915 omkwam en voor wie een gedenkkruis werd opgericht. Eens in geallieerde handen, gebeurde de bevoorrading van de geallieerde bezetters door middel van overhangende bruggen langs de IJzer.

Kenmerken

Restanten van een betonnen constructie, met aan de westkant de restanten van een schietpost. Het beton werd gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn wapeningsijzers van variërende dikte te zien.

• Informatie afkomstig van informatiepanelen in het museum van het Kwartier Lombardsijde.

Bron: WOI Relict (1642): Duitse betonconstructie Kwartier Lombardsijde (Nieuwpoort - WOI)