Duitse bunker

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zonnebeke
Deelgemeente Geluveld
Straat Oude Komenstraat
Locatie Oude Komenstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Duitse constructie langs straatzijde bij huis Oude Komenstraat nummer 28, op circa 1 kilometer ten zuidoosten van Geluveld, in heuvelachtig landelijk gebied.

Historische Achtergrond

Betonconstructie, behorende tot de "Geluvelt-Riegel", een stelling die vooral in 1917 onder leiding van het "Landsturm-Infanterie-Regiment 39" aangelegd werd. Na de oorlog werd de constructie gedynamiteerd, wat de vernieling van de muren en het verdwijnen van het dak verklaart. Naderhand werd de constructie opgevuld met allerhande afval van het slagveld.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie (70 centimeter lang en 690 centimeter breed), gegoten tegen een houten bekisting, met 2 toegangen aan de oostkant en betonnen vloer. De oorspronkelijke staanhoogte zou 185 centimeter geweest zijn. Het dak is volledig vernield en de zuidwesthoek zou grotendeels verdwenen zijn. Ook de andere muren zouden sterk beschadigd zijn.

  • VANCOILLIE J., "Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918. Association for Battlefield Archaeology in Flanders. Studies 3", Voormezele, Association for Battlefield Archaeology in Flanders, 2002.

Bron: WOI Relict (571): Duitse constructie Oude Komenstr 28 (Geluveld - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2004

Relaties

maakt deel uit van Geluveld

Geluveld (Zonnebeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.