Restanten Duitse bunker Boombos 13

Locatiebeschrijving

Vrijstaande bovengrondse betonnen constructie, gelegen in het Polygonebos (Den Doel), meer bepaald op de westhoek van perceel Boombos 13. In dit bos, met brede wandelpaden en aansluitend op "Buttes New British Cemetery (Polygon Wood)", op circa 2 kilometer ten zuiden van Zonnebeke, zijn in de onmiddellijke omgeving nog diverse betonnen constructies/restanten te bespeuren.

Historische Achtergrond

Ondanks verschillende Duitse aanvallen in het najaar van 1914 bleef het Polygonebos in handen van de geallieerden. Op 3 mei 1915, in navolging van de Tweede Slag om Ieper, viel het gebied echter in Duitse handen. Zij bouwden er stellingen en versterkingen, waaronder deze constructie. Op 26 september 1917 (Derde Slag om Ieper) werd het Polygonebos heroverd op de Duitsers door de 5de Australische Divisie. De hier beschreven constructie werd veroverd door het 56ste Australische bataljon.

Kenmerken

Restanten van een omgekantelde betonconstructie.