erfgoedobject

Duitse militaire post Polygoonbos

bouwkundig element
ID
213624
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213624

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande, halfondergrondse betonconstructie gelegen in het Polygonebos (Den Doel), meer bepaald aan de noordwestelijke rand van het perceel Bardenbrug 16, vlakbij de Boombosdreef. Vlakbij zijn nog restanten van een tweede Duitse betonnen constructie. In het Polygoonbos, dat aansluit op de Britse militaire begraafplaats Buttes New British Cemetery (Polygon Wood), op circa twee kilometer ten zuiden van Zonnebeke, zijn er nog meerdere betonnen constructies of restanten terug te vinden.

Historische Achtergrond

Eén van twee nabijgelegen Duitse betonnen constructies, die tijdens de beginfase van de aanval op 26 september 1917 met veel moeite door Australiërs veroverd kon worden. Ondanks verschillende Duitse aanvallen in het najaar van 1914 bleef het Polygoonbos in handen van de geallieerden. Op 3 mei 1915, in navolging van de Tweede Slag bij Ieper, viel het gebied echter in Duitse handen. Zij bouwden er stellingen en versterkingen, waaronder deze constructie. Op 26 september 1917 (Derde Slag bij Ieper) werd het Polygoonbos heroverd op de Duitsers door de 5de Australische Divisie.

Kenmerken

Restanten van een nagenoeg rechthoekige, halfondergrondse betonnen constructie (circa 555 centimeter lang en 510 centimeter breed). Er is geen bedaking aanwezig en de hoogte van de muren verschillen. Het beton, gewapend met spoorwegstaven (waarvan één rechtopstaande staaf op merkwaardige wijze uitsteekt) is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de oostelijke zijde zit een toegang van circa 80 centimeter breed en 100 centimeter dik (= dikte muur). De andere muren meten circa 145 à 150 centimeter.

  • CAVE N. 1999: Battleground Europe: Polygon Wood, South Yorkshire.

Bron: WOI Relict (558): Duitse constructie Bardenbrug 16 (Zonnebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse militaire post Polygoonbos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213624 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.