Restanten Duitse bunker Boombos 12

Locatiebeschrijving

Restanten van een betonnen constructie, in het Polygonebos (Den Doel), meer bepaald aan de zuidhoek van het perceel Boombos 12. Vlakbij ligt een tweede betonconstructie. In het Polygonebos, dat aansluit op de "Buttes New British Cemetery (Polygon Wood)", op circa 2 kilometer ten zuiden van Zonnebeke, zijn nog meerdere betonnen constructies of restanten terug te vinden.

Historische Achtergrond

1 van 2 nabijgelegen Duitse betonconstructies, die tijdens de beginfase van de aanval op 26 september 1917 met veel moeite door Australiƫrs veroverd kon worden. Ondanks verschillende Duitse aanvallen in het najaar van 1914 bleef het Polygonebos in handen van de geallieerden. Op 3 mei 1915, in navolging van de Tweede Slag om Ieper, viel het gebied echter in Duitse handen. Zij bouwden er stellingen en versterkingen, waaronder deze constructie. Op 26 september 1917 (Derde Slag om Ieper) werd het Polygonebos heroverd op de Duitsers door de 5de Australische Divisie.

Kenmerken

Restanten van een vernielde betonconstructie. Het beton is gewapend met ronde ijzers en is gegoten tegen een houten bekisting. De halfondergrondse constructie heeft muren van circa 100 centimeter dikte.

• CAVE N., "Battleground Europe: Polygon Wood", South Yorkshire, Leo Cooper, 1999.

Bron     : WOI Relict (559): Restanten Duitse betonconstructie Boombos 12 (Zonnebeke - WOI)