erfgoedobject

Restanten Duitse militaire post Polygoonbos

bouwkundig element
ID
213625
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213625

Juridische gevolgen

Beschrijving

Restanten van een betonnen constructie, in het Polygoonbos (Den Doel), meer bepaald aan de zuidelijke hoek van het perceel Boombos 12. Vlakbij ligt een tweede betonnen constructie. In het Polygoonbos, dat aansluit op de Britse militaire begraafplaats Buttes New British Cemetery (Polygon Wood), op circa twee kilometer ten zuiden van Zonnebeke, zijn er nog meerdere betonnen constructies of restanten terug te vinden.

Historische Achtergrond

Eén van twee nabijgelegen Duitse betonnen constructies, die tijdens de beginfase van de aanval op 26 september 1917 met veel moeite door Australiërs veroverd kon worden. Ondanks verschillende Duitse aanvallen in het najaar van 1914 bleef het Polygoonbos in handen van de geallieerden. Op 3 mei 1915, in navolging van de Tweede Slag bij Ieper, viel het gebied echter in Duitse handen. Zij bouwden er stellingen en versterkingen, waaronder deze constructie. Op 26 september 1917 (Derde Slag bij Ieper) werd het Polygoonbos heroverd op de Duitsers door de 5de Australische Divisie.

Kenmerken

Restanten van een vernielde betonnen constructie. Het beton is gewapend met ronde ijzers en is gegoten tegen een houten bekisting. De halfondergrondse constructie heeft muren van circa 100 centimeter dikte.

  • CAVE N. 1999: Battleground Europe: Polygon Wood, South Yorkshire.

Bron: WOI Relict (559): Restanten Duitse betonconstructie Boombos 12 (Zonnebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Restanten Duitse betonnen militaire post Polygoonbos

  • Is deel van
    Lange Dreve


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Restanten Duitse militaire post Polygoonbos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213625 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.