Restanten betonnen militaire post Vierlingen 5

Beschrijving

Restanten van een betonnen constructie met vermoedelijk rechthoekig grondplan, gelegen in het bos Vierlingen op de hoek van een wandelpaadje op zo'n 30 meter ten zuidwesten van de mijnkrater Caterpillar. Vlakbij ligt de betonnen constructie Vierlingen 6.

De Caterpillar ("rups") was de Britse benaming voor de kunstmatige, kronkelende heuvelrug die ontstaan was ten gevolge van de graafwerken voor de aanleg van de spoorlijn Ieper-Komen, ten zuiden van die andere kunstmatige heuvel, later bekend als Hill 60. Het gebied rond Hill 60 en Caterpillar zou gedurende een groot deel van de oorlog vlak tegen de frontlijn liggen en vooral berucht worden door de ondergrondse oorlog, die hier gevoerd werd, met als "hoogtepunt" de ontploffing van een dieptemijn op 7 juni 1917 (Mijnenslag), waardoor de nabijgelegen krater Caterpillar ontstond.

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Hill 60, Slagveld België 2, Erpe.
  • COOMBS R 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.

Bron: WOI Relict (2081): Betonconstructie 5 Vierlingen (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore