Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats

Gemeente Ieper

Typologiemilitaire ereperken
DateringWO I, WO II
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Locatiebeschrijving

De gemeentelijke begraafplaats is te bereiken langs de Zonnebeekseweg. Midden op deze begraafplaats is een perk terug te vinden met gelijkaardige Belgische graven. Er liggen eveneens nog Commonwealth War Graves Commission-doden begraven op de gemeentelijke begraafplaats en op de aansluitende "Ypres Town Cemetery Extension". Gelegen op circa 750 meter ten noordoosten van de Grote Markt van Ieper.

Historische Achtergrond

Op de gemeentelijke begraafplaats van Ieper is een perk terug te vinden waar 23 Ieperlingen onder een gelijkaardig wit grafzerk begraven liggen. Het betreft 16 militairen uit de Eerste Wereldoorlog en 7 doden uit de Tweede Wereldoorlog. Op een centrale gedenksteen, groter maar gelijkaardig als de grafstenen, staan nog eens de namen van 10 politieke gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland omgekomen zijn. Achter het perk staat een wit kruis, dat sterk doet denken aan de typische "Cross of Sacrifice" op de Britse militaire begraafplaatsen.

Kenmerken

Bron: WOI Relict (1763): Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats (Ieper - WOI-WOII)