erfgoedobject

Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats

bouwkundig element
ID: 213631   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213631

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

De gemeentelijke begraafplaats is te bereiken langs de Zonnebeekseweg. Midden op deze begraafplaats is een perk terug te vinden met gelijkaardige Belgische graven. Er liggen eveneens nog Commonwealth War Graves Commission-doden begraven op de gemeentelijke begraafplaats en op de aansluitende "Ypres Town Cemetery Extension". Gelegen op circa 750 meter ten noordoosten van de Grote Markt van Ieper.

Historische Achtergrond

Op de gemeentelijke begraafplaats van Ieper is een perk terug te vinden waar 23 Ieperlingen onder een gelijkaardig wit grafzerk begraven liggen. Het betreft 16 militairen uit de Eerste Wereldoorlog en 7 doden uit de Tweede Wereldoorlog. Op een centrale gedenksteen, groter maar gelijkaardig als de grafstenen, staan nog eens de namen van 10 politieke gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland omgekomen zijn. Achter het perk staat een wit kruis, dat sterk doet denken aan de typische "Cross of Sacrifice" op de Britse militaire begraafplaatsen.

Kenmerken

Op de gemeentelijke begraafplaats van Ieper is een perk terug te vinden waar 23 Ieperlingen onder een gelijkaardig wit grafzerk begraven liggen. Het betreft 16 militairen uit de Eerste Wereldoorlog en 7 doden uit de Tweede Wereldoorlog. Op een centrale gedenksteen, groter maar gelijkaardig als de grafstenen, staan nog eens de namen van 10 politieke gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland omgekomen zijn. Achter het perk staat een wit kruis, dat sterk doet denken aan de typische "Cross of Sacrifice" op de Britse militaire begraafplaatsen. Op de begraafplaats zijn nog heldenhuldezerkjes terug te vinden voor oud-strijders.


Bron     : WOI Relict (1763): Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats (Ieper - WOI-WOII)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Ypres Town Cemetery

  • Is gerelateerd aan
    Ypres Town Cemetery Extension

  • Is deel van
    Zonnebeekseweg

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213631 (Geraadpleegd op 16-07-2020)