erfgoedobject

Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats

bouwkundig element
ID
213631
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213631

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemeentelijke begraafplaats van Ieper is te bereiken langs de Zonnebeekseweg, op circa 750 meter ten noordoosten van de Grote Markt van Ieper. Midden op deze begraafplaats is een perk terug te vinden met gelijkaardige Belgische graven. Er liggen eveneens nog Commonwealth War Graves Commission-doden begraven op de gemeentelijke begraafplaats (Ypres Town Cemetery) en op de aansluitende Ypres Town Cemetery Extension

Beschrijving

Op de gemeentelijke begraafplaats van Ieper is een perk terug te vinden waar 23 Ieperlingen onder een gelijkaardig wit grafzerk begraven liggen. Het betreft zestien militairen uit de Eerste Wereldoorlog en zeven doden uit de Tweede Wereldoorlog. Op een centrale gedenksteen, groter maar gelijkaardig als de grafstenen, staan nog eens de namen van tien politieke gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland omgekomen zijn. Achter het perk staat een wit kruis, dat sterk doet denken aan de typische Cross of Sacrifice op de Britse militaire begraafplaatsen. 


Bron: WOI Relict (1763): Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats (Ieper - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Conciërgewoning

  • Is gerelateerd aan
    Ypres Town Cemetery

  • Is gerelateerd aan
    Ypres Town Cemetery Extension

  • Is deel van
    Zonnebeekseweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213631 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.