Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Ten noorden van de kerk van Zuidschote bevindt zich het Britse militaire ereperk met bijkomend vijf Franse graven uit de Eerste Wereldoorlog en het gemeentelijk oorlogsgedenkteken. In de kerk zijn twee gedenkplaten ingemetseld in de muur, vooraan in de linkerzijbeuk, nabij het Maria-altaar.

Historische Achtergrond

Het gedenkteken voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van Zuidschote, omgekomen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, werd onthuld op 22 september 1927. Zuidschote was een frontgemeente en zou het bijgevolg zwaar te verduren krijgen tijdens de oorlog. Tegen eind november 1914, na de Eerste Slag om Ieper, was het merendeel van de bevolking gevlucht door de zware Duitse beschietingen, die een hoge tol eisten: er waren enkele burgerslachtoffers gevallen, terwijl het dorp tot een ruïne werd herschapen. Enig burgerlijk leven in het dorp werd totaal onmogelijk tijdens en na de gasaanval van 22 april 1915. Er ontwikkelden zich gedurende de oorlog heel wat militaire activiteiten in en rond het dorp. Het dorp werd reeds vanaf het begin van de oorlog doorkruist met een wirwar aan loopgraven en andere versterkingen, die steeds verder werden uitgebouwd en verbeterd. In Zuidschote werd een belangrijke toevoerlijn richting het front via het spoor (vermoedelijk smalspoor) aangelegd. Deze spoorlijn was een aftakking van de in 1915 aangelegde en later verbeterde spoorlijn Adinkerke-Poperinge. In het vooruitzicht van het groot geallieerd offensief in 1918 werd in het dorp een belangrijk verkeersknooppunt aangelegd, met maar liefst zeven spoorlijnen die naar het front liepen.

Kenmerken

Op een podium van drie treden en een plint staat een rechthoekige muur uit hardsteen, bestaande uit twee lagere zijmuren met vierkante buitenstijlen, met een verhoogd middendeel met twee zijsteunen, die een kroonlijst en een deksteen dragen waarop een helm is geplaatst. Vooraan in het midden is een bloembak geplaatst. Op het podium ligt in het midden een stenen krans. Op de voorkant: "Het dankbare Zuydschote aan zyne gesneuvelde helden en oorlogslachtoffers" met tussenin een bronzen palmtak; "1914 1918" en "1940 1945" met een kruis ertussen; op de linkerkant de namen van de "Soldaten", (gestorven ten gevolgen van de Eerste Wereldoorlog); op de rechterkant de namen van de "Burgers", gestorven tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, uitgehouwen en wit beschilderde letters. De namen zijn niet alfabetisch gerangschikt.

Hoogte 252 centimeter, breedte 252 centimeter, diepte 170 centimeter (met podium).

Uitvoering: Timmerman, Yper (gesigneerd).