Nieuwe begraafplaats Sint-Jan-ter-Biezen

Beschrijving

De nieuwe begraafplaats van het gehucht Sint-Jan-Ter-Biezen is gelegen langs de Kapellestraat, op circa 100 meter ten zuiden van de kerk.

Historische Achtergrond

Op de nieuwe begraafplaats van Sint-Jan Ter Biezen (Watou), langs de Kapellestraat, zijn één Britse grafsteen en twee heldenhuldezerkjes terug te vinden, te midden van de andere graven. Het Brits graf is voor Pte. Alfred Smith, Gloucestershire Regiment, gestorven op 30 april 1918. De twee heldenhuldezerkjes zijn voor oud-strijders Michel Degraeve en Kamiel Butaeye.

Private Alfred Smith van het Gloucestershire Regiment stierf op 30 april 1918 en werd hier oorspronkelijk begraven.

Michel Degraeve overleed in 1920, vermoedelijk aan de gevolgen van zijn bijdrage aan de oorlog. Kamiel Butaeye is eveneens een oud-strijder van het V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders). Hij overleed in 1932 als oorlogsinvalide.

In Sint-Jan-ter-Biezen werden diverse kampen opgetrokken, waar troepen konden verblijven, zeker toen de stad Poperinge meer en meer onder vijandelijk vuur kwam te liggen.

• CHIELENS P. s.d.: De POP.Route. Fietsen achter het front, Poperinge.
  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: WOI Relict (875): St.-Jan-ter-Biezen nieuwe begraafplaats (Watou - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

In 1915 kocht de gemeente Watou een stuk grond van Fernand Mergelynck om de sterk toegenomen begrafenissen aan te kunnen; St-Jan-ter-Biezen was toen, net als Watou overrompeld door vluchtelingen in noodwoningen. In het vredesjaar 1945 werd het stenen PAX-kruis geplaatst, betaald met giften en gemeentesubsidies.

• Informatie meegedeeld door IOED CO7 (4 augustus 2021).