Duitse militaire post

Beschrijving

Nabij de boerderij Galileistraat nummer 1 (aan de Keizerhoek) liggen twee oorlogsrestanten: een bovengrondse, vrijstaande, bakstenen constructie in weide ten westen van de boerderij en een halfondergrondse schietpost in een gracht ten zuiden/zuidoosten van de boerderij. Beide constructies bevinden zich op circa 500 meter ten noorden van de kerk van Diksmuide en circa 600 meter ten oosten van de IJzer. De omgeving is vlak.

Historische Achtergrond

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een Duitse schietpost nabij een Duitse stelling die was uitgebouwd bij de boerderij op de Keizerhoek.

In de onmiddellijke omgeving stonden vroeger meerdere betonnen constructies (waaronder een mitrailleurpost tegen de Oostendestraat), maar deze zijn de laatste jaren verdwenen.

Kenmerken

Halfondergrondse constructie opgebouwd uit baksteen en gecementeerd. Via enkele treden (aan de oostkant) wordt een mangat, een dakloze rechthoekige ruimte (met afgeronde hoeken) bereikt van circa één meter diepte. Links en rechts steekt een nis uit (rechts is de nis nog nagenoeg intact).

Bron: WOI Relict (477): Duitse schietpost Galileistraat 1 (Beerst - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore

Aanvullende informatie

Net zoals de iets meer noordwestwaarts gelegen bakstenen militaire post stamt dit bakstenen postje hoogstwaarschijnlijk eveneens uit de Tweede Wereldoorlog.