erfgoedobject

Betonnen constructie Westhof Farm

bouwkundig element
ID
213650
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213650

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In de aanpalende weide van hoeve Groot Westhof, Westhovestraat nummer 3, staat een betonnen constructie, die oorspronkelijk veel groter moet geweest zijn. Gelegen op circa 2 kilometer ten zuidwesten van Nieuwkerke, in een dal op circa 500 meter ten zuidwesten van het hoger gelegen Westhof Farm Cemetery. De omgeving is heuvelachtig en landelijk.

Historische Achtergrond

De geschiedenis van "Cense Westhove" gaat terug tot de middeleeuwen, toen een motte werd aangelegd rondom een kasteeltje, dat toegankelijk was via een ophaalbrug. Dit kasteel fungeerde als zetel van de heerlijkheid "Westhove". Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de boerderij gedeeltelijk vernield.

Vermoedelijk maakte de betonconstructie deel uit van een grotere constructie (die naderhand grotendeels werd afgebroken?). De nabijgelegen boerderij, door de Britten "Westhof Farm" genoemd, werd door de Nieuw-Zeelandse Divisie in mei en juni 1917 als hoofdkwartier gebruikt. Vanaf toen werd ook de hoger gelegen begraafplaats "Westhof Farm Cemetery" gestart. Dit gebied werd in het voorjaar van 1918 door de Duitsers veroverd (Duits Lente-Offensief).

Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een Brits constructie. Mogelijks werd hier de informatie verzameld, afkomstig uit de hoger gelegen observatiepunten.

Kenmerken

Bewaard gedeelte van een grotere constructie, nu nog grosso modo 450 op 200 centimeter groot. De constructie heeft een gebogen dak, dat aan de buitenkant mooi geëffend is. Aan de noordoostkant lijkt de buitenmuur gegoten tegen zandzakjes. Aan de zuidwestkant steekt een deuropening en zijn sporen van diverse soorten bewapening zichtbaar.

  • Basisinventaris bunkers in de gemeente Heuvelland. Lijst opgemaakt door ABAF ( Association for Battlefield Archaeology in Flanders ).
  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron     : WOI Relict (843): Betonnen constructie Westhof Farm (Nieuwkerke - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Betonnen constructie Westhof Farm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213650 (Geraadpleegd op )