Schuilplaats, noodwoning site John McCrae

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Diksmuidseweg
Locatie Diksmuidseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schuilplaats, noodwoning site John McCrae

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Typologieschuilplaatsen
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

De Kanaalsite John McCrae ligt langs de Diksmuidseweg (N369), naast huisnummer 148, net ten noorden van de Noorderring, net ten westen van de Ieperlee en het kanaal Ieper-IJzer. Deze site bevat de Britse militaire begraafplaats "Essex Farm Cemetery", met links de medische post en aanpalende betonrestanten. John McCrae wordt herinnerd op de provinciale naamsteen en de benaming van het pad "John McCraepad". Wandelpaden en informatieborden geven verder nog toegang en duiding voor het monument voor de 49th West Riding Division op de kanaaloever achter de begraafplaats, een noodwoning en diverse betonconstructies, allen ten westen van het kanaal en ook bereikbaar via het kanaalpad.

Historische Achtergrond

Restant van een betonnen schuilplaats, opgetrokken door de Britse genie ("Royal Engineers") tegen de westkant van het kanaal Ieper-IJzer. Deze schuilplaats werd na de oorlog, bij gebrek aan beter, aangewend als noodwoning.

Kenmerken

Restant van een betonconstructie, met gebogen dak. De afmetingen van de binnenruimte zijn bij benadering: hoogte 220 centimeter, lengte 700 centimeter, breedte 300 centimeter. De resterende muren zijn circa 40 centimeter dik en verstevigd met ronde bewapeningsijzers. Het beton van de voormuur (westkant) is gegoten tegen een houten bekisting. Deze muur bevatte 1 deuropening, geflankeerd door 2 vensteropeningen (met uitsparingen voor houten planken). Alle openingen zijn bovenaan afgerond. Bij de achtermuur tegen de kanaalberm is een klein deeltje van de golfplaat (met brede golving, zogenaamde "olifantenplaat" genoemd) te zien, die fungeerde als dakbedekking van de constructie en die aan de zijkanten steunde op een laag, betonnen muurtje. Boven deze golfplaten was eveneens een laag beton gegoten, waarvan nu nog betonrestanten aan de zijkanten te zien zijn. Centraal bovenaan in deze achtermuur steekt een opening met buis.

  • Informatie afkomstig van aanwezige informatieborden op de site.

Bron: WOI Relict (721): Schuilplaats/noodwoning site John McCrae (Boezinge - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2004

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Diksmuidseweg

Diksmuidseweg (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.