Britse militaire post, gebruikt als noodwoning

Beschrijving

De Kanaalsite John McCrae ligt langs de Diksmuidseweg (N369), naast huisnummer 148, net ten noorden van de Noorderring, net ten westen van de Ieperlee en het kanaal Ieper-IJzer. Deze site bevat de Britse militaire begraafplaats Essex Farm Cemetery, met links de medische post en aanpalende betonrestanten. John McCrae wordt herinnerd op de provinciale naamsteen en de benaming van het pad "John McCraepad". Wandelpaden en informatieborden geven verder nog toegang en duiding voor het gedenkteken voor de 49th West Riding Division op de kanaaloever achter de begraafplaats, een Britse schuilplaats gebruikt als noodwoning en diverse betonnen posten, waaronder een commandopost, allen ten westen van het kanaal en ook bereikbaar via het kanaalpad.

Historische achtergrond

Restant van een betonnen schuilplaats, opgetrokken door de Britse genie (Royal Engineers) tegen de westelijke zijde van het kanaal Ieper-IJzer. Deze schuilplaats werd na de oorlog, bij gebrek aan beter, aangewend als noodwoning.

Kenmerken

Restant van een betonnen schuilplaats, met gebogen dak. De afmetingen van de binnenruimte zijn bij benadering: hoogte 220 centimeter, lengte 700 centimeter, breedte 300 centimeter. De resterende muren zijn circa 40 centimeter dik en verstevigd met ronde wapeningsijzers. Het beton van de voormuur (westkant) is gegoten tegen een houten bekisting. Deze muur bevatte één deuropening, geflankeerd door twee vensteropeningen (met uitsparingen voor houten planken). Alle openingen zijn bovenaan afgerond. Bij de achtermuur tegen de kanaalberm is een klein deeltje van de golfplaat (met brede golving, elephant plates genoemd) te zien, die fungeerde als dakbedekking van de constructie en die aan de zijkanten steunde op een laag, betonnen muurtje. Boven deze golfplaten was eveneens een laag beton gegoten, waarvan nu nog betonrestanten aan de zijkanten te zien zijn. Centraal bovenaan in deze achtermuur steekt een opening met buis.

• Informatie afkomstig van aanwezige informatieborden op de site.

Bron: WOI Relict (721): Schuilplaats/noodwoning site John McCrae (Boezinge - WOI)