Gedenkkapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Beschrijving

De Sint-Andrieskerk van Bikschote is gelegen langs de Bikschotestraat. Rechts vóór de kerk en vóór het kerkhof staat een gedenkkruis, op de hoek van het kerkhof staat deze gedenkkapel. In de kerk zijn er vijf glasramen ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Tijdens de Eerste Slag bij Ieper (19 oktober - 22 november 1914) vluchtten de meeste burgers en werd Bikschote als één van de meest westelijke dorpen door de Duitsers veroverd. Het gas van 22 april 1915 werd iets ten zuiden van het dorp losgelaten en luidde de Tweede Slag bij Ieper (22 april - 25 mei 1915) in. Met de Derde Slag bij Ieper (31 juli - 10 november 1917) werd Bikschote met de grond gelijk gemaakt toen de Britse artillerie alle registers opentrok. Fransen konden toen reeds op 31 juli 1917 Bikschote heroveren. Met het Duitse Lenteoffensief (9 - 29 april 1918) moest de veroverde grond weer afgestaan worden. Het duurde tot 28 september 1918, het Eindoffensief, vooraleer Belgische troepen erin slaagden dit dorp definitief te heroveren. Bikschote was volledig vernield. De neogotische Sint-Andreaskerk werd heropgebouwd in de periode 1922-1924 naar een ontwerp van architect Marcel Hocepied.

De volgende Franse militairen, die in Bikschote omkwamen, worden op een memento in de kapel herdacht:

• Ancher (vermoedelijk Anchier) Robert, né à Paris 1896, caporal au 73e régiment d'infanterie, tombé à Bikschote 1-8-1917.
  • Boulinguez Louis, né à Lille 12-6-1880, soldat au 162e régiment d'infanterie, tombé à Bikschote 10-11-1914.
  • Congretel Henri, Breton, soldat au 141e régiment d'infanterie, tombé à Bikschote 15-9-1917.
  • Massat Jules, né à Lamoux (Ariège) 1889, soldat au 80e régiment d'infanterie, tombé à Bikschote 9-11-1914.

Op een andere memento wordt een omgekomen Duitser herdacht: "Johann Haag uit Kirrlach-Baden gesneuveld in Bikschote op 23-4-1915 en begraven op ons kerkhof", aldus de tekst onder zijn foto. Zijn graf kon niet meer teruggevonden worden op het kerkhof van Bikschote.

Kenmerken

Kleine rechthoekige neogotische kapel uit gele baksteen, afgedekt met een zadeldak uit leisteen. Aan de voorzijde een dubbele segmentboogvormige deur met hierboven een blindvenster in de vorm van een vierpas, waarin een hardstenen kruis is ingewerkt. Zijgevel met twee dubbele rondboogvormige raampjes met glas in lood en met segmentboog afgewerkt. Aan de binnenkant: spitsboogvormig houten plafond. Houten altaar met een gipsen Onze-Lieve-Vrouwebeeld, twee heiligen en onder meer een memento voor Franse militaire oorlogsslachtoffers, die hier in Bikschote omgekomen zijn. Een andere memento herdenkt een omgekomen Duitser, die op het kerkhof van Bikschote begraven zou liggen.

Aan de voorgevel in de vierpas: "O. L. V. van rust en vrede B.V.O.".

Hoogte: 678 centimeter, breedte: 413 centimeter, diepte: 550 centimeter.

• S.N. 2004: Langemark-Poelkapelle graag gezien. Langemark - Poelkapelle - Bikschote - Sint-Juliaan - Madonna, Koksijde.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (669): Gedenkkapel OLV van Vrede (Bikschote - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele