erfgoedobject

Café De Snaggaard

bouwkundig element
ID
213660
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213660
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Snaggaard
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig café De Snaggaard, voorheen herberg en feestzaal 't Vinkske. Vier traveeën brede lijstgevel van twee bouwlagen en een mezzanino hoog, volgens bouwaanvraag opgetrokken in 1843. Op de plint en kroonlijst na onbepleisterde gevel in donkerrode baksteen met muurankers. Verzorgd metselwerk in kruisverband met smalle voegen, herinnert aan Hollands baksteenmetselwerk. Boven de doorbrekingen, metselwerk met knipvoegen.

Rechts van het linker venster, geschilderd huisnummer E13/8, voor zover bekend het enige bewaard gebleven Oostenrijkse huisnummer in Brugge. De Oostenrijkse nummering was in Brugge in gebruik van 1790 tot 1866. Naast de deur en boven het huidige huisnummer, het geschilderde huisnummer E16, aangebracht in de jaren 1880.

Resten van oude kern, vermoedelijk uit de 16de eeuw (aanbouw met voutekelder, fragmenten oorspronkelijke achtergevel). Achter het huis, bouwvolume van de vroegere feestzaal (steil zadeldak met gegolfde pannen) met afdak op metalen stijlen voor boldersbaan.

 • Devliegher Luc 1975: De huizen te Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt – Amsterdam, 198.
 • D'Hondt Jan 2010: Een laatste spoor van de eerste huisnummering in Langerei 20, een huis met drie huisnummers, Brugs Ommeland 50.4, 263-272.

Auteurs: Debonne, Vincent
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Langerei

 • Is deel van
  Langerei en Potterierei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café De Snaggaard [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213660 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.