erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
213662
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213662

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp uit 1910 van Jules Hofman, sinds 1909 de hoofdarchitect van de Antwerpse bouwmaatschappij Vooruitzicht. Opdrachtgever was de Nederlandse diamantair Jozef Zeldenrust (°Amsterdam, 1873), die in 1903 vanuit zijn geboortestad naar Antwerpen emigreerde. Hij huwde er in 1905 met Sara Elisabeth Philipse (°Antwerpen, 1884), en kreeg een zoon Benjamin Sylvain, geboren in 1907.

De in 1905 opgerichte maatschappij Vooruitzicht bouwde vóór de Eerste Wereldoorlog nog een tweede woning in de Bosmanslei en in totaal zes van dit type in de nabijgelegen Jan Van Rijswijcklaan, waarvan enkele in art nouveau en de meeste in neostijlen, telkens ontworpen door Hofman (zie Jan Van Rijswijcklaan 55, 70, 73, 110 en 150, Antwerpen). Deze huizen behoren tot het latere werk van de architect, die sinds midden jaren 1880 actief was, en omstreeks de eeuwwisseling in de wijk Zurenborg een belangrijke bijdrage leverde aan de Antwerpse art nouveau.

De rijwoning met een lijstgevel in natuursteen van twee ongelijke traveeën, telt een souterrain, twee bouwlagen en een pseudo-mansarde (leien). Sober van opzet, legt de horizontaal gelede gevelcompositie met een klassiek hoofdgestel, de klemtoon op het brede zijrisaliet. Een rechthoekige erker met Ionische pilasters wordt hier bekroond door een balkon met balustrade. Verder is het decor beperkt tot entablementen boven de vensters. Het schrijnwerk is vernieuwd, het voortuinhek werd verwijderd.

De plattegrond volgt de conventionele typologie van de burgerwoning, met oorspronkelijk een spreekkamer en de keuken in het souterrain. Volgens de bouwplannen biedt de verhoogde begane grond ruimte aan een doorlopende suite van salon, eetkamer en veranda. Deze wordt geflankeerd door de vestibule, het trappenhuis en de office.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1910#2187 en 1911#1026; vreemdelingendossier 481#105734.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213662 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.