Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Désiré Van Spilbeeck, naar een ontwerp van de architecten Florent Vaes en Joan Coninck Westenberg uit 1911. De schoonbroers Vaes en Coninck Westenberg, vóór de Eerste Wereldoorlog gedurende een zestal jaar associés, legden zich naast de cottagevilla in het bijzonder toe op dit specifieke woningtype. Zelf gevestigd in een dubbelwoning in de Bosmanslei, werden alleen al aan de Jan van Rijswijcklaan zeven van dergelijke burgerhuizen opgetrokken. Het gebouw maakt deel uit van een homogeen bouwblok van burger- en herenhuizen met neoclassicistische inslag (Bosmanslei 26 tot 38).

De rijwoning van twee ongelijke traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. Asymmetrische van opzet, legt de compositie van de natuurstenen lijstgevel de klemtoon op de brede zijtravee. Deze wordt gemarkeerd door een bow-window met aansluitend een balkon en een drielicht. Verder is de gevel vrij sober uitgewerkt, met een nadrukkelijke horizontale geleding afgewerkt door de kroonlijst en een blinde attiek. De discrete ornamentatie is ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl, met als meest opvallende onderdelen de stafwerkfries van de bow-window, de tandlijst gevat tussen voluutconsoles met rozet die de eerste verdieping aflijnt, en de entablementen of waterlijsten van de deur en de vensters. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk is bewaard, evenals de smeedijzeren venster- en balkonleuningen. Het voortuinhek verdween bij de verbouwing van het souterrain tot garage.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van de burgerwoning, met oorspronkelijk een spreekkamer en de keuken in het souterrain. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan een suite van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de office. Een terras met buitentrap geeft over de volledige breedte van de achtergevel uit op de tuin. De bovenverdiepingen omvatten vermoedelijk een voor- en een achterkamer, met het sanitair op entresolniveau in de smalle achterbouw.