erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
213673
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213673

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Georges Janssen, naar een ontwerp van architect Jos. Bascourt uit 1911. De gerealiseerde toestand wijkt af van het ontwerp, waar baksteen wordt verwerkt in het parement en de mansarde ontbreekt. De woning Janssen behoort tot een latere fase in het oeuvre van Bascourt, waarin hij de art nouveau achter zich liet om terug te grijpen naar een eclectische praktijk. Het gebouw maakt deel uit van een homogeen bouwblok van burger- en herenhuizen met neoclassicistische inslag (Bosmanslei 26 tot 38).

De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel van twee ongelijke traveeën op een hardstenen plint, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). In overeenstemming met de indeling van het interieur legt de asymmetrische gevelcompositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, gemarkeerd door een oplopende driezijdige erker met een balustrade als bekroning. Verder is de gevel sober van opzet, vrijwel zonder enige ornamentatie, horizontaal geleed door de puilijst en de kroonlijst. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk van de deur en vensters is bewaard, net als de oeils-de-boeuf van de mansarde. Het voortuinhek verdween bij de verbouwing van het souterrain tot garage.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van de burgerwoning, met een oorspronkelijk een spreekkamer en de keuken in het souterrain. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan een doorlopende suite van salon, eetkamer, veranda en overdekt terras. Deze wordt geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de office met keukenlift. De eerste verdieping omvat twee grote slaapkamers, achteraan met een ruim balkon, en een badkamer. De indeling van de ondiepe tweede verdieping, die aanvankelijk in een voorkamer, een zolder en twee meidenkamers voorzag, werd vermoedelijk tijdens de bouw aangepast vanwege de bijkomende mansarde.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1911#1592.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213673 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.