Teksten van Eclectisch burgerhuis

Eclectisch burgerhuis ()

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Georges Janssen, naar een ontwerp van architect Jos. Bascourt uit 1911. De gerealiseerde toestand wijkt af van het ontwerp, waar baksteen wordt verwerkt in het parement en de mansarde ontbreekt. De woning Janssen behoort tot een latere fase in het oeuvre van Bascourt, waarin hij de art nouveau achter zich liet om terug te grijpen naar een eclectische praktijk. Het gebouw maakt deel uit van een homogeen bouwblok van burger- en herenhuizen met neoclassicistische inslag (Bosmanslei 26 tot 38).

De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel van twee ongelijke traveeƫn op een hardstenen plint, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). In overeenstemming met de indeling van het interieur legt de asymmetrische gevelcompositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, gemarkeerd door een oplopende driezijdige erker met een balustrade als bekroning. Verder is de gevel sober van opzet, vrijwel zonder enige ornamentatie, horizontaal geleed door de puilijst en de kroonlijst. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk van de deur en vensters is bewaard, net als de oeils-de-boeuf van de mansarde. Het voortuinhek verdween bij de verbouwing van het souterrain tot garage.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van de burgerwoning, met een oorspronkelijk een spreekkamer en de keuken in het souterrain. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan een doorlopende suite van salon, eetkamer, veranda en overdekt terras. Deze wordt geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de office met keukenlift. De eerste verdieping omvat twee grote slaapkamers, achteraan met een ruim balkon, en een badkamer. De indeling van de ondiepe tweede verdieping, die aanvankelijk in een voorkamer, een zolder en twee meidenkamers voorzag, werd vermoedelijk tijdens de bouw aangepast vanwege de bijkomende mansarde.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuizen in neoclassicistische stijl ()

Nummers 26, 28, 29, 30, 32, 34-36. Burgerhuizen in neoclassicistische stijl, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Natuurstenen lijstgevels gemarkeerd door erkers en balkons. Rechthoekige of getoogde muuropeningen. Voortuinen met ijzeren afsluitingen.

Nummers 29, 28 en 32 met recente garage in kelderverdieping. Identieke nummers 34 en 36, boven de kroonlijst bekroond met topvazen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita