Teksten van Burgerhuis ontworpen door Prosper Buyck

Burgerhuis naar ontwerp van Prosper Buyck (2013)

Burgerhuis in art nouveau, samen ontworpen met het aanpalend hoekcomplex , volgens bouwaanvraag uit 1909, alle naar ontwerp van architect Prosper Buyck. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder een zadeldak. Wit geglazuurd baksteenparement voorzien van decoratieve accenten met groen geglazuurde bakstenen als horizontale banden en met tegeltableaus. Bredere linker venstertravee en smalle rechterdeurtravee, met driezijdige houten erker op de eerste verdieping. Rechthoekige muuropeningen, met uitzondering van een getoogd venster op de eerste verdieping van de venstertravee. Vleugeldeur met bovenlicht voorzien van glas in lood.

Gevel afgelijnd met een fries onder de vooruitspringende kroonlijst, met repetitieve afbeelding van een leeuwenkop en gestileerde vruchten- of bloemmotieven. Andere panelen getuigen ook van florale art nouveau: twee langwerpige panelen als borstwering van de vensters van de bel-etage met de uitbeelding van een vrouw die een bloem of vrucht plukt.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1909/A/1.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 46-49.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Bron: -
Auteurs:  Verhelst, Julie
Datum: 2013


Je kan deze pagina citeren als: Verhelst, Julie: Burgerhuis ontworpen door Prosper Buyck [online], https://id.erfgoed.net/teksten/148996 (geraadpleegd op 25-06-2021)


Art-nouveau-enkelhuis (1979)

Art-nouveau-enkelhuis van twee traveeën met drie bouwlagen en zadeldak samen ontworpen met het hoekpand Tentoonstellinglaan nummers 98-100, volgens bouwaanvraag van 1909. Fraai voorgevelparement van witte geglazuurde baksteen verrijkt met kleurige banden en art-nouveau-faïencetegeltableaus in de verdiepte borstweringen en onder de kroonlijst. Breed linker zijrisaliet op de bel-etage geaccentueerd door een houten erker. Vleugeldeur met bovenlicht met glas in lood.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1909/A/1.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris
Datum: 1979


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Chris: Burgerhuis ontworpen door Prosper Buyck [online], https://id.erfgoed.net/teksten/21369 (geraadpleegd op 25-06-2021)