Arbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Verschillende rijen arbeidershuizen uit eind 19de en begin 20ste eeuw, gegroepeerd rond de straatverbreding aan de Sint-Annakapel en aansluitend op de voormalige ingang van de textielfabrieken Gonzalez Cock en De Cock-La Lokeroise (zie Kleine Dam).

Typische verankerde bakstenen enkelhuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopende zadeldaken (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Segmentboogvensters en -deuren.

Auteurs: Demey, Anthony

In vergelijking met de inventaristekst van 1981 zijn de erfgoedwaarden verdwenen door aanpassingen.

De woning op nummer 100 maakte deel uit van de rij, maar is gesloopt. Bij de andere woningen is de uniforme gevelafwerking verdwenen.

• Informatie van IOED Erfpunt (november 2021).