erfgoedobject

Burelen Algemeene Bouwmaatschappij

bouwkundig element
ID
213699
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213699

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1909 laat de "Algemeene Bouwmaatschappij", gevestigd op de Leopoldplaats nr. 5, burelen bouwen op de Lambermontplaats naar ontwerp van Edward Van Not. De twee voordeuren geven weer dat de verdiepingen als appartementen werden verhuurd, wat ook duidelijk wordt op de plattegronden in het bouwdossier.

Rode baksteenbouw van vier bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. De lijstgevel was oorspronkelijk voorzien van een bepleisterd en witgeschilderd parement met een fraaie neoclassicistische ornamentiek bestaande uit kolossale pilasters tussen de traveeën van de bovenverdiepingen, balkons, met stucwerk versierde boogvelden van de centrale vensters; nu evenwel gedecapeerd. Rechthoekige muuropeningen op de eerste tot derde bouwlaag, rondboogvensters boven. Op de begane grond twee rechthoekige deuren en een breed centraal venster met natuurstenen kruiskozijnen. Tussen de centrale balkons op de eerste en tweede verdieping werd in 1920 een houten erker aangebracht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 2031, 1920 # 10532.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burelen Algemeene Bouwmaatschappij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213699 (Geraadpleegd op 11-05-2021)