Vlasroterij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasroterij

Beschrijving

Voormalige roterij Van Damme, gelegen aan de zuidelijke kant van de straat ter hoogte van de bocht waarna de straat verder parallel met de Leie verloopt. Het gebouw dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw, de roterij is stopgezet in de jaren 1970. Naar verluidt huurden de boeren een halve rootkamer af om in hun behoeften te voorzien. De vlasroterij-eigenaar (de heer Vandamme) deed dus niet het zware werk. Hij verhuurde zijn infrastructuur en werd op die manier een gegoede en belangrijke figuur in het dorp.

L-vormig volume enerzijds bestaande uit een westelijke grote vlasschuur (nok loodrecht op de straat) en anderzijds een oostelijk bakstenen volume (wellicht magazijn en turbinezaal) en daarnaast een betonnen volume van rond 1940 met de koudwater- en warmwaterrootbakken met bijhorende stookplaats.

De westelijke vlasschuur is een rechthoekig bakstenen volume van zes traveeën en twee bouwlagen onder een golfplaten zadeldak. Naar de straatkant toe is de schuur gekenmerkt door een massieve gesloten trapgevel met enkel een grote rechthoekige poort. De lijstgevel naar de binnenkoer toe is verticaal geritmeerd door rechthoekige spaarvelden voorzien van blinde steekboogvensters. Centraal bevindt zich het bakstenen volume dat wellicht fungeerde als turbinezaal en magazijn van de bijhorende vlaszwingelarij. Dit gebouw op rechthoekige plattegrond van vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak is geopend door rechthoekige muuropeningen. In de jaren 1970 deed dit gebouw deels dienst als varkensstal. Oostelijk ten slotte ligt het betonnen volume op rechthoekige plattegrond met de rootbakken.

Auteurs: Daveloose, Barbara