erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 213703   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213703

Juridische gevolgen

Beschrijving

De burgerwoning op nr. 21 behoort tot het basistype dat de architectuur van het Zuid kenmerkt. Het gaat om een woning gebouwd rond 1895 voor Eug. Kiekens, met een klassieke neoclassicistische opbouw en afwerking. Achter de woning werden paardenstal en remises voorzien, uitgevend op de Coquilhatstraat.

Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen op souterrain, gevat onder zadeldak. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel is verzorgd en zeer klassiek afgewerkt: houten kroonlijst op klossen, hoge hardstenen plint met rechthoekige keldervensters. Regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, ritmering van de gevel door kordons en doorlopende onderdorpels. Sierelementen als imitatievoegen op eerste bouwlaag, detaillering van de vensteropeningen met balustrades, sluitstenen en entablementen, balkon, mooie fries tussen tweede en derde bouwlaag.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1098, 1906 # 1754.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213703 (Geraadpleegd op 15-07-2020)