erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
213715
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213715

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1907 opgetrokken door aannemer Petrus Franciscus Fierens-De Hert. Opdrachtgever was de Noor Christiaan Theodoor Wold (°Bergen, 1854) die in 1877 vanuit zijn geboortestad naar Antwerpen emigreerde. Hij huwde er eind 1878 met Anna Catharina Suetens (°Lier, 1858).

Rijwoning van drie bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak. De lijstgevel is opgetrokken uit witte baksteen, op een bepleisterde en beschilderde begane grond met schijnvoegen en een arduinen plint. Symmetrisch van opbouw, met een horizontale geleding en een klassiek hoofdgestel, legt de gevelcompositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de bovenverdieping gemarkeerd door een driezijdige houten erker, waarvan het bekronend balkon is verwijderd. De getoogde bovenvensters hebben een diamantkopsleutel, en een paneel op de borstwering. Het houten schrijnwerk van de deur en de vensters, evenals het smeedijzeren voortuinhek bleven behouden.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van de burgerwoning, met een hoofdvolume en een lagere achterbouw. Op de begane grond wordt een suite van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de keuken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#387; vreemdelingendossier 481#37740.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213715 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.