Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van August Janssens, naar een ontwerp van architect Walter Van Kuyck uit 1905. Gelijktijdig ontworpen en opgetrokken met de aanpalende kunstenaarswoning Van Neste en de eigen woning van Van Kuyck in de Jan Blockxstraat, behoort de woning Janssens tot het vroege oeuvre van de architect, die in 1901 debuteerde met het neotraditionele “In Het Huwelijksbootje” aan de Grote Markt. In zijn residentiële architectuur van vóór de Eerste wereldoorlog vermengt hij diverse invloeden, vooral van de cottage- en de beaux-artsstijl, met soms een bescheiden art-nouveau-inslag.

De rijwoning in halfopen bebouwing met een vrijwel blinde zijgevel, omvat een souterrain en drie bouwlagen, onder een afgeplat en overstekend zadeldak. Twee ongelijke traveeën breed, is de lijstgevel opgetrokken uit gele baksteen doorspekt met lagen natuursteen. Als vertaling van de interieurindeling, legt de horizontaal gelede gevelcompositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit wordt gemarkeerd door een oplopende rechthoekige erker met brede boogvensters en een balustrade als bekroning. Opvallend zijn de waterlijsten van de muuropeningen eindigend in voluten, maar meest beeldbepalend is het overstekende dakvlak op houten consooltjes. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters bleef behouden, evenals het smeedijzeren voortuinhek.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van de burgerwoning, vermoedelijk met de keuken in het souterrain. De begane grond veronderstelt een suite van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de office.