Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van David Meyer, naar een ontwerp van architect Karel Matthijs uit 1912. Over het oeuvre van Karel Matthijs die in Antwerpen slechts een tiental jaar als architect actief lijkt te zijn geweest - tot aan de Eerste Wereldoorlog - is weinig bekend. Gelijktijdig met de woning Meyer kwamen de woning Lefever aan de Marialei en de woning Krutwig aan de Eglantierlaan tot stand.

Het langgerekte hoekhuis met de Bosmanslei, dat zich over een gevelbreedte van een vijftal traveeën uitstrekt, omvat een souterrain, twee bouwlagen en een pseudo-mansardedak (leien). De lijstgevel is opgetrokken in baksteenbouw met knipvoegen, karakteristiek doorspekt met gebroken lagen natuursteen, en afgewerkt met een houten kroonlijst. In het metselwerk zijn bovendien decoratieve motieven en anderskleurige lagen baksteen verwerkt. Samen met het levendige profiel van de opstand, draagt dit expressieve materiaalgebruik bij tot het pittoreske karakter van de architectuur. De lange gevel aan de Bosmanslei volgt een axiaal compositieschema, opgebouwd rond de vooruitspringende middenpartij met drielichten, die uitmondt een breed dakvenster. Een zijrisaliet met het portaal en een geknikt dakvenster ritmeert de kopgevel aan de Arthur Goemaerelei, terwijl een overhoeks geplaatste erker de hoek markeert. De rondboogdeur en de korfboogvensters behielden hun houten schrijnwerk, en ook het smeedijzeren voortuinhek is over de volledige lengte van het perceel bewaard. Het mansardedak werd bij een recente renovatie van het gebouw met een bijkomend niveau verhoogd.

Om maximaal voordeel te trekken uit de hoekinplanting, situeert de plattegrond de leefruimten in enfilade aan de straatzijde, met de inkom, de hal en het trappenhuis tegen de gemene muur. Volgens de bouwplannen biedt het souterrain ruimte aan een kantoor en de keuken, terwijl op de begane grond het salon, de eetkamer en de woonkamer een doorlopende suite vormen. De bovenverdieping telt vier slaapkamers, met drie mansardekamers en een badkamer onder het dak.