erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
213726
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213726

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1910 opgetrokken door de Antwerpse bouwmaatschappij Voorspoed, voor 'chef de bureau' H. Krick. Het gebouw werd mogelijk ontworpen als meergezinswoning.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning een souterrain, drie bouwlagen en een zadeldak. De sobere, vlakke lijstgevel uit gele baksteen, typisch doorspekt met lagen groene baksteen, wordt belijnd door de arduinen plint en de houten kroonlijst. Een brede raampartij op de benedenverdieping doorbreekt de regelmaat van de compositie, die uit registers van steekboogopeningen is opgebouwd. Verder beperkt het decor zich tot diamantkoppen onder de lekdrempels. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters, met kleine roeden in de bovenlichten, bleef behouden; het smeedijzeren voortuinhek werd verwijderd.

De plattegrond deelt de woning op in een hoofdvolume en een lage achterbouw. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond een doorlopende suite van salon, eetkamer, veranda met bovenlicht en overdekt terras, geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de keuken. De eerste verdieping biedt ruimte aan een voor-, een achterkamer, een 'cabinet de toilette' en een keuken; de tweede verdieping is ingedeeld in drie vertrekken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1910#980 en 1911#1263.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Jan Van Rijswijcklaan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213726 (Geraadpleegd op 20-06-2021)