Dubbele villa's in eenvoudige cottage-stijl

Beschrijving

De twee tegelijkertijd opgerichte villa's, tweewoonsten met een zeer vergelijkbare vormgeving in een sterk vereenvoudigde cottage-stijl, zijn gelegen op een groot en ondertussen rijkelijk beboomd terrein aan de Beekstraat. De villa's liggen een eindje van de straat en zijn toegankelijk via een private weg.

De beide villa's worden kadastraal geregistreerd in 1931, binnen een gebied dat op de kadasterkaart benoemd wordt als het "Spaniën Hof". In 1931 zijn de percelen in eigendom van Karel Jozef Amelinck, handelaar, gevestigd aan de Gevaertweg in Sint-Genesius-Rode. Het kadaster vermeldt twee maal "nieuwe opbouw huis". Het gemeentearchief bewaart de bouwaanvraag, eveneens uit 1931, naar ontwerp van architect Jean Janssens uit Koekelberg, waarbij maar één ontwerp, dat voor de rechter villa, werd ingediend.

Interessant is dat bij het dossier ook een plan van aanleg van de ruime tuinen behoort. Aanvankelijk was ten oosten van beide villa's een rechthoekige waterpartij voorzien, die echter alleen bij de rechter villa behouden bleef. Bij de rechter villa sluit die waterpartij aan op een reeks van vier met elkaar verbonden, meer natuurlijk uitziende vijvers, volgens het plan van de tuinen overbrugd door zes verspreide bruggen en aan de rechterkant aansluitend op een nabijgelegen beek.

De villa's hebben op het plan van de tuinen dezelfde grondvorm, terwijl ze in werkelijkheid in spiegelbeeld zijn opgetrokken. Mogelijk was het oorspronkelijk de bedoeling om twee identieke villa's op te richten en werd daarvan afgeweken. Een oude postkaart van de villa's toont goed de situatie met de voorliggende vijvers, van de huizen afgescheiden door een balustrade en toegankelijk via een trappartij. Op de postkaart is eveneens een spelevarend bootje te zien bij de rechter villa.

Beide villa's hadden aanvankelijk een L-vormig grondplan en zijn in spiegelbeeld gebouwd. Markant element is de toren in de oksel van de L, met bij de rechter villa één en bij de linker villa twee ingesnoerde tentdaken, voorzien van sierlijke bliksemafleiders.

De villa's tellen twee tot drie (voor de torens) bouwlagen met een hoog souterrain, onder een samenstel van gedeeltelijk overkragende zadel- schild- en puntdaken, bedekt met mechanische pannen of leien. De voorgevel, een combinatie van een lijstgevel en een puntgevel, heeft een parement van baksteen en werd ter hoogte van het souterrain en van de tweede bouwlaag van een bepleistering voorzien. Bij de rechter villa werden op een gegeven moment een paar geschilderde versieringen (vlakke omlijsting ramen, imitatie-negblokken aan één zijde van de toren) aangebracht. Deze details worden niet aangegeven op de bouwplannen en zijn evenmin op de postkaart te zien.

De vensters van uiteenlopende formaten zijn rechthoekig. Het schrijnwerk, met waaiervormige bovenlichten, wijkt af van de bouwaanvraag maar is al te zien op de postkaart. Bij de linker villa werden enkele vensters van luiken voorzien.

Opvallend zijn de zware, rechthoekige, erkervormige uitbouwen onder platte daken die bij beide villa's aan weerszijden van het hoofvolume aanwezig zijn. Deze waren niet voorzien op de bouwplannen, maar zijn wel al te zien op de postkaart en werden sindsdien nog gewijzigd.

Het tuinperceel behoudt bij de rechter villa enkele tuinornamenten als de balustrades aan de waterkant en een sierlijke, ijzeren boogbrug met leuning met waaierpatroon.

Volgens de plannen bij de bouwaanvraag was de villa aan de rechterzijde als tweewoonst ontworpen. Het linkerdeel van het volume enerzijds en de toren en het rechterdeel anderzijds vormen twee afzonderlijke woningen. Links achteraan geeft een gebogen trappartij toegang tot de traphal van de eerste woning, waarop de salon en de eetkamer uitkomen. De garage, de keuken en een "cave" en "refuge" zijn in het souterrain ondergebracht. Op de verdieping bevinden zich de badkamer, twee grote en één kleine slaapkamer. De rechter woning, met gebogen trappartij die naar de toren leidt, heeft een vergelijkbare indeling: het plan is hetzelfde als dit bij de woning in het linkerdeel, maar onder een hoek van negentig graden gedraaid.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 03/03/1931.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling I, 1931/20.

Auteurs: De Houwer, Veerle