Sint-Jozefskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefskapel

Beschrijving

Niet betreedbare processiekapel gelegen op de hoek van de Bosstraat en de Fonteinstraat, tegenover de gemeentelijke begraafplaats. De kapel gaat terug op een oudere kapel die in de jaren 1980 met de aanleg van de sociale woonwijk Boserf werd afgebroken en op dezelfde plaats werd heropgebouwd. Deze in 1889 opgerichte kapel was gelegen op de hoek van de Bosstraat en de vandaag verdwenen voetweg naar Alsemberg en werd gewijd aan Sint-Jozef. In tegenstelling tot de huidige kapel was ze toegankelijk.

Kapel opgetrokken in rode en zwarte Boomse baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zinken zadeldak. Sokkel van blauwe hardsteen en doorlopende rand van witte steen. Betraliede spitsboognis met rollaag en sluitsteen met inscriptie "1889/ J.M.R." [Jozef Michiels-Ruys]

• DE BECKER U. & VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 474.

Auteurs: Van Herck, Karina