erfgoedobject

Villa Colinet

bouwkundig element
ID: 213745   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213745

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Colinet
    Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2013

Beschrijving

Moderne villa van het einde van de jaren 1960 ontworpen door het gekende architectenkoppel Jean-Pierre Blondel en Odette Filippone. De woning is gelegen op een hellend terrein in een naoorlogse verkaveling met vrijstaande eengezinswoningen. Ze is vooraan ingeplant op het perceel, met naar de straat toe een erg gesloten karakter.

De woning werd tussen 1966 en 1971 ontworpen en gebouwd in opdracht van het echtpaar Colinet. Ze vertegenwoordigt een kantelmoment in het oeuvre van Blondel en Filippone (zie in Sint-Genesius-Rode de Dubbele Villa Darras, de Villa Blondel-Bricoult, de Villa Claude Blondel). Waar de meeste woningen van hun hand gekenmerkt worden door een heldere open plattegrond en een eenvoudig lineair circulatiesysteem, evolueren de architecten met de Villa Colinet naar een eerder structuralistische benadering met afzonderlijke geschakelde volumes. Met contrasten tussen open en gesloten ruimten en het aanbrengen van verlaagde plafonds worden 'plekken' gecreƫerd.

De Villa Colinet is opgetrokken in 1 bouwlaag in witgeschilderde baksteen onder een plat dak. De nacht- en dienstruimten zijn ondergebracht in drie gesloten capsules met afgeronde hoeken, die naar buiten toe gesloten muurvlakken opleveren. In de ruimte tussen deze drie volumes bevinden zich de eet- en leefruimten, die met grote glasoppervlakten van vloer tot plafond uitgeven op de tuin en het terras. Naar buiten toe drukt de architectuur zich uit in zuivere gesloten volumes, afgewisseld met beglaasde oppervlakken. In de gesloten muuroppervlakken bevinden zich een beperkt aantal rechthoekige muuropeningen tot tegen de dakrand met erboven een parement in hout. Schrijnwerk in donker gevernist hout. Ingeslepen regenpijpen en een fijne stalen dakrand. De voordeur is in staal met erboven een bekleding in hout.

  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag 19.01.1966 / 1966259.

Bron     : -
Auteurs :  Van Herck, Karina
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Colinet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213745 (Geraadpleegd op 03-07-2020)