erfgoedobject

Woning Klenowicz

bouwkundig element
ID
213752
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213752

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Klenowicz
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Klenowicz
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Markante grootschalige villa op de grens met Linkebeek, gelegen op een ruim perceel grenzend aan open veld. De woning werd in 1976 gebouwd door de Belgisch-Hongaarse architect Constantin Brodzki. Ze geldt als een moment in zijn oeuvre waarop zijn originele aanpak en technische inventiviteit een hoogtepunt bereiken.

De woning Klenowicz beslaat in totaal 1200 vierkant meter en is opgebouwd uit twee vleugels met een imposante inkomhal in het oksel. Het centrale volume met monumentale traphal wordt bekroond door een achthoekige stolpvormige belvedère die uitkijkt op het omringend landschap. De vleugels herbergen een uitgebreid programma met onder meer een binnenzwembad, garages, dienstruimtes, leefzalen, slaapkamers en gescheiden circulatiestromen voor bewoners en bedienden. De vleugels zijn vormgegeven als een gevarieerd spel van gelede volumes met 1 tot 3 bouwlagen, die zorgvuldig inspelen op de natuurlijke hoogteverschillen van het terrein.

Met de woning Klenowicz waagde Brodzki zich aan een vormelijk experiment met als grondmotief de achthoek. De figuur van de achthoek wordt toegepast voor alle venster- en deuropeningen, alsook in het grondplan van de inkomhal, de traphal en de belvedère. De gevels aan de binnenzijde van de L-vormige plattegrond zijn eveneens geplooid volgens de contouren van achthoeken. Met deze experimentele vormgeving zet de woning zich af tegen zowel de historische traditie als het geijkte modernisme.

  • LOOZE P. (ed.) 2004: Constantin Brodzki. Architecte, Sprimont, 110-111.

Auteurs: Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Klenowicz [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213752 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.