Villa P. Vanderhoeft

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa P. Vanderhoeft

Beschrijving

Vrijstaande modernistische eengezinswoning op een hellend perceel in een naoorlogse verkaveling. De woning werd in opdracht van het uit Brussel afkomstige echtpaar Vanderhoeft ontworpen door het Atelier d'Architecture et d'Urbanisme, het architectuurbureau van Lucien Jacques Baucher (met als medewerkers Michel Draps en Marc Libois). De bouwaanvraag werd goedgekeurd in 1966. Het gaat om één van de eerste ontwerpen van het eigen bureau van Baucher (opgericht in 1964). Daarvoor werkte hij samen met Jean-Pierre Blondel en Odette Filippone. In vergelijking met het latere landhuis Mommens dat Baucher op de Ginstlaan bouwde, wordt de Villa Vanderhoeft gekenmerkt door een orthogonale vormgeving.

Omwille van privacy en oriëntatie werd de Villa P. Vanderhoeft volledig achteraan op het perceel ingeplant (de straatzijde is de zuidkant van het perceel). Ze werd opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen onder een licht hellend lessenaarsdak. De voor de woning gelegen dubbele garage is half ingegraven in de helling van het terrein. De inrijlaan is geflankeerd door een witgeschilderde muur in baksteen. Langs de oostkant van de woning volgt een trap de natuurlijke helling van het terrein naar de in de oostgevel gelegen inkomhal. De plannen voor de bouwaanvraag tonen een zuiver orthogonale open planopbouw (huidige interne verdeling niet gekend).

Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich aan de noordzijde (achteraan) de hal, vestiaire en keuken. Aan zuidzijde (vooraan) bevinden zich de woonkamer en een speelkamer, die met ramen en schuifdeuren van vloer tot plafond uitgeven op een smal balkon. Voor het balkon strekt zich op het dak van de garage een kleine tuin uit. Ook op de eerste verdieping bevinden zich aan de noordzijde de dienstruimtes (circulatie, badkamer, ...). Vooraan geven slaapkamers (en bureau) uit op een smal balkon over de hele lengte van de woning.

Wanden in witgeschilderde baksteen en uitkragende dakranden. Balkons in witgeschilderd glad beton. De rand van de vloerplaat waar de tuin op rust is met een opvallend vormgeving uitgevoerd in zichtbeton. De achtergevel heeft een gesloten karakter, terwijl de voorgevel zich volledig opent met ramen van vloer tot plafond. In beide zijgevels bevindt zich een strook met raam- en deuropeningen, afgewisseld met Glasalplaten. Bruin gevernist houten schrijnwerk (ook voor de balustrade). Balkon met veiligheidsglas.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag 03.06.1966 / 1966256.

Auteurs: Van Herck, Karina