erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
213758
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213758

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wegkapel, gelegen in de Handstraat. De kapel werd opgetrokken in 1908 in opdracht van de familie P.F. Van Keerberghen-Winderickx, op het kruispunt van de toenmalige Handstraat en de Dragonderstraat. In 1933 werd ze omwille van de aanleg en verlenging van de Sint-Annalaan een 200-tal meter opgeschoven in de richting van de Grote Hutsesteenweg.

De kapel werd opgetrokken uit beschilderde witte kunststeen met gepekte plint op een rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak met mechanische pannen. Beraapte tuitgevel met sluitstuk en verdiept spitsboogveld met opschrift "TER NAGEDACHTENIS VAN HET JUBELJAAR VAN O.L.VROUW VAN LOURDES (1856-1906)". Deuropening met imitatie-omlijsting van natuursteen, en doorgetrokken latei op imitatieconsolen, met inscriptie "L.THOMAS-DEMUNTER ARCHITECTE". IJzeren traliedeur met opschrift "AVE MARIA". Interieur met tongewelf en bepleisterde muren met imitatievoegen. Spitsboognis met plaasteren heiligenbeeld van de Onbevlekte Ontvangenis.

  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag 20.06.1933.
  • DE BECKER U. & VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 474.

Auteurs: Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213758 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.