Villa Posenaer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Posenaer

Beschrijving

Villa in neokoloniale stijl op een achterin gelegen perceel tussen de Linkebeekse Dreef en de Middenhutlaan, in de wijk Middenhut. Bouwaanvraag goedgekeurd in 1922 en kadastraal geregistreerd in 1927. Architect was G. Bage, gevestigd aan de Rue Américaine 54 in Brussel.

Twee volwaardige bouwlagen op een eenvoudig grondplan, met een derde verdieping onder het dak. Gelijkvloerse verdieping verhoogd. Plint en terras in blauwe hardsteen. Complexe dakenstructuur bedekt met rode pannen.

De hoofdgevel (westgevel) is asymmetrisch vormgegeven met een combinatie van een lijstgevel met een hoger opgetrokken topgevel (voluutvormig) die de inkompartij bevat. Inkom overdekt met een luifel (zadeldak) met grijze leien. Op de gelijkvloerse verdieping een kleine erker met klokvormig dak. Muuropeningen op het gelijkvloers rondboogvormig, op de eerste verdieping getoogd. De westgevel is eveneens opgebouwd uit een combinatie van een lijstgevel met een voluutvormige topgevel. Hoekkettingen en raamomlijsten in witte steen. Gevel bezet met lichtgele ruwe bepleistering.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag 10.11.1922.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, Sectie F, 1927_R/256.

Auteurs: Van Herck, Karina