erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
213778
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213778

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1905 gebouwd in opdracht van Ch. Claes, makelaar in reuzel, die eerder dat jaar ook het aanpalende pand liet optrekken. Op basis van de opvallende stilistische verwantschap met het gebouw Murdoch in de Coquilhatstraat uit 1902, waarvan bepaalde details als de waterlijsten en de lateien identiek zijn, kunnen beide panden wellicht worden toegeschreven aan architect Jan Jacobs. De rijwoning met een gevelbreedte van gemiddeld drie traveeën, omvatte volgens de bouwplannen een souterrain, twee bouwlagen en een mansardedak. De tweede verdieping onder een plat dak werd vermoedelijk nog tijdens de bouw of alleszins kort daarna toegevoegd.

De lijstgevel is opgetrokken in sobere baksteenbouw met knipvoegen, waarin witte natuursteen is verwerkt voor lateien, hoekblokken en kozijnen, en arduin voor de plint, de lekdrempels en het balkon. Op de begane grond wordt de deur geflankeerd door een drielicht, de eerste verdieping heeft een korfboogvenster en een balkon met gietijzeren leuning in de middenas, en de tweede verdieping vormt een registers van steekboogvensters afgewerkt met de houten kroonlijst. De houten deur is bewaard, evenals het smeedijzeren voortuinhek; het schrijnwerk van de vensters werd vrijwel volledig vernieuwd.

De plattegrond volgt vermoedelijke de klassieke typologie van de burgerwoning, met een hoofdvolume en een lagere achterbouw, waarbij de keuken het souterrain inneemt. De indeling van de begane grond veronderstelt een suite van salon en eetkamer, geflankeerd door de inkom en het trappenhuis.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1905#2234.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Jan Van Rijswijcklaan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213778 (Geraadpleegd op 15-04-2021)