Teksten van Eclectisch burgerhuis

Eclectisch burgerhuis ()

Burgerhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1905 gebouwd in opdracht van Ch. Claes, makelaar in reuzel, die eerder dat jaar ook het aanpalende pand liet optrekken. Op basis van de opvallende stilistische verwantschap met het gebouw Murdoch in de Coquilhatstraat uit 1902, waarvan bepaalde details als de waterlijsten en de lateien identiek zijn, kunnen beide panden wellicht worden toegeschreven aan architect Jan Jacobs. De rijwoning met een gevelbreedte van gemiddeld drie traveeƫn, omvatte volgens de bouwplannen een souterrain, twee bouwlagen en een mansardedak. De tweede verdieping onder een plat dak werd vermoedelijk nog tijdens de bouw of alleszins kort daarna toegevoegd.

De lijstgevel is opgetrokken in sobere baksteenbouw met knipvoegen, waarin witte natuursteen is verwerkt voor lateien, hoekblokken en kozijnen, en arduin voor de plint, de lekdrempels en het balkon. Op de begane grond wordt de deur geflankeerd door een drielicht, de eerste verdieping heeft een korfboogvenster en een balkon met gietijzeren leuning in de middenas, en de tweede verdieping vormt een registers van steekboogvensters afgewerkt met de houten kroonlijst. De houten deur is bewaard, evenals het smeedijzeren voortuinhek; het schrijnwerk van de vensters werd vrijwel volledig vernieuwd.

De plattegrond volgt vermoedelijke de klassieke typologie van de burgerwoning, met een hoofdvolume en een lagere achterbouw, waarbij de keuken het souterrain inneemt. De indeling van de begane grond veronderstelt een suite van salon en eetkamer, geflankeerd door de inkom en het trappenhuis.

Auteurs:  Braeken, Jo

Eenheidsbebouwing van drie huizen in eclectische stijl ()

Eenheidsbebouwing van drie burger- of herenhuizen in eclectische stijl van circa 1910. Centraal enkelhuis van drie bouwlagen onder plat dak geflankeerd door twee dubbelhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak. Samenstel van lijst- en tuitgevels van bak- en natuursteen verlevendigd met erkers en balkons. Diverse muuropeningen, alle met kleine roedeverdeling in de bovenpartij.

Nummer 31 met originele metalen tuindeur. Nummer 33 met verbouwde begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita