Twee neoclassicistische stadswoningen

Beschrijving

Nrs. 56 en 58 zijn twee neoclassicistische stadswoningen, die qua type aansluiten bij het ensemble op nrs. 60-64. De woning op nr. 56 werd in 1895 ontworpen door H. Van Steenbergen voor Van den Wijngaert.

Het gaat om eind-19de-eeuwse woningen van twee of drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met dakvensters met fronton. De bepleisterde en geschilderde lijstgevels zijn afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, imitatievoegen, kordons en doorlopende onderdorpels. Nr. 58 heeft een zeer klassieke afwerking met regelmatig geplaatste vierkante muuropeningen en een sobere, maar verzorgde ornamentiek. Nr. 56 is iets minder klassiek door de onregelmatige enkelhuisopbouw en de segmentbogige muuropeningen; fraaie, gevelbrede balustrade.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1814.