erfgoedobject

Architectenwoning Jean Hubert Bolsée

bouwkundig element
ID: 213783   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213783

Juridische gevolgen

Beschrijving

De eclectische woning op nr. 46 werd rond 1900 gebouwd als eigen woning van aannemer en architect J.H. Bolsée. In de jaren 1890 bouwde hij in deze straat al opslagplaatsen, onder meer samen met aannemer Em. Hargot, met wie hij het Koninklijke Stapelhuis op de Entrepotkaai ontwierp.

Het is een burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gekenmerkt door een eclectische, rood bakstenen lijstgevel. Opvallend is dat de bouwaanvraag een geveltekening met een neoclassicistisch, bepleisterd parement bevat. Klassieke indeling van de gevel met houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint, regelmatig geplaatste rechthoekige en segmentbogige muuropeningen met doorlopende onderdorpels. Verzorgde detaillering: veelkleurig siermetselwerk in de ontlastingsbogen en in muurvelden onder de kroonlijst, natuurstenen speklagen, centrale travee geaccentueerd door balkon met ijzeren leuning en natuurstenen driehoekig fronton boven deurvenster.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1022.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Architectenwoning Jean Hubert Bolsée [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213783 (Geraadpleegd op 28-02-2020)