Burgerhuizen ontworpen door H. Franck

Beschrijving

De art-decowoningen in de Hof ter Schriecklaan nummers 43 en 45 zijn ontworpen door architect H. Franck rond 1934; nummer 45 is gesigneerd H. Franck & Zoon. Ze zijn daarmee typerend voor de bebouwing in de Hof ter Schriecklaan en omliggende straten. De wijk tussen de ring, Grote Steenweg en Koninklijke Baan werd in 1911 onteigend en in de jaren 1920 verkaveld. De bebouwing is homogeen en bestaat uit interbellum burgerhuizen, ontworpen in diverse bouwstijlen, zoals art deco, neorococo, eclecticisme, cottagestijl en modernisme. De afwisseling van stijlen, de kleurrijke gevels in verschillende bouwmaterialen en de omheinde voortuintjes zorgen voor pittoreske straatbeelden. Een aantal bouwmeesters komen telkens terug in de wijk, zoals G. Peeters, H. Van Rijmenant en H. Franck en zoon.

De sterk op elkaar lijkende woningen in de Hof ter Schriecklaan nummers 43 en 45 zijn ontworpen in art-decostijl. Allebei hebben ze een voortuin; bij nummer 43 afgezoomd door ijzeren art deco hekwerk, bij nummer 45 met een haag. Het zijn woningen in rode baksteenbouw van twee travee├źn en twee bouwlagen onder rood pannen gemansardeerd zadeldak met leien front. De brede venstertravee├źn zijn geaccentueerd door een mijtervormige (nummer 45) en in- en uitzwenkende (nummer 43) geveltop en door een bow-window dat over de twee bouwlagen doorloopt en bekroond is met een balkon. Heterogene muuropeningen, rechthoekige deuropeningen onder luifel; bij nummer 43 met zijlichten met fraai ijzerwerk in een patroon dat refereert naar het tuinhek.

• Informatie bezorgd door Sevriens-De Cock.

Auteurs :  Hooft, Elise