Oorlogsmonument Mercantile Marine Engineering

Beschrijving

Op het terrein van het bij het Hansadok gelegen scheepsherstelbedrijf Antwerp Shiprepair, is een oorlogsmonument aanwezig, opgericht na de Tweede Wereldoorlog.

Historiek

Het monument werd in 1947 opgericht ter ere van de scheepherstellers van het toenmalige scheepswerfbedrijf Mercantile Marine Engineering, die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren omgekomen wegens hun activiteiten in het verzet. Sommige van hen werden opgepakt door het Duitse leger en overleden in het concentratiekamp Mauthausen, anderen overleden als gewapend weerstander tijdens de bevrijding van de haven van Antwerpen. Na de afloop van de oorlog nam Franky Totte, die de deportatie overleefde, het initiatief om een herdenkingsmonument voor zijn collega's op te richten; toenmalig bestuurder ingenieur Cyrille De Bièvre ging akkoord. Beeldhouwer Simon Goossens, die in 1930 ook het Monument voor de Gesneuvelde Zeelieden op de Tavernierkaai ontwierp, realiseerde het monument. Het werd op 14 juli 1947 ingehuldigd; elk jaar op 14 juli vindt hier nog een herdenkingsceremonie plaats. Het monument bevindt zich niet meer op de originele locatie; door uitbreidingen van het bedrijf werd het verschillende keren verplaatst binnen het bedrijventerrein.

Beschrijving

Het monument is opgebouwd tegen een muur van een bedrijfsgebouw en bestaat uit een hardstenen basis van acht meter lang en anderhalve meter breed, waarop een opstaande plaat met de namen van de overlevenden en centraal een bronzen beeld van een scheepshersteller. Voor het beeld, een liggende plaat met kruis en bronzen krans en een plaatje met "V&R" (Vrede en recht), links en rechts geflankeerd door in de basis uitgespaarde plantenbakken. Het bronzen beeld is op de sokkel gesigneerd "SIMON GOOSSENS" en beeldt een scheepshersteller in gevangenispak uit, aan de voet geketend. Op de hardstenen plaat gebeitelde opschriften: "AAN ONZE MARTELAREN 1940 1945", waaronder de namen van de 31 soldaten en gestorvenen.

In een bedrijfsgebouw hangt een tweede, houten gedenkplaat, vervaardigd in de schrijnwerkerij van het bedrijf. Op dit monument hangen de foto's met de namen van alle overledenen, met centraal een miniatuurreliëf van het oorlogsmonument buiten en het opschrift "TER HERDENKING AAN ONZE SLACHTOFFERS VAN DEN OORLOG 1940 1945".

• Onuitgegeven nota's en knipsels uit het archief van Michel Moorkens, Antwerpen.