Hoeve met boerenburgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente As
Deelgemeente As
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 26, As (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie As (actualisaties: 19-09-2007 - 19-09-2007).
  • Adrescontrole As (adrescontroles: 19-10-2007 - 19-10-2007).
  • Inventarisatie As (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met boerenburgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen aan weerszij van het verder ommuurde erf. Boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Gecementeerd bakstenen gebouw. Rechthoekige vensters met kalkstenen lekdrempels en gecementeerde druiplijsten. Aangepaste deur, en korfboogpoort in de laatste travee. Zijgevel met muurvlechtingen, topstukken en oculi. Bakstenen dwarsschuur (nok parallel met het boerenhuis), voorzien van een zadeldak (Vlaamse pannen) tussen zijgevels met vlechtingen en topstuk. Bakstenen korfboogpoort .

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van As

As (As)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.