erfgoedobject

Eclectische villa

bouwkundig element
ID: 213797   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213797

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Centraal in de Dorpsstraat van Stabroek, ten noorden van de parochiekerk Sint-Catharina, zijn op nummers 59, 63 en 65 drie eclectische villa's uit het eerste kwart van de 20ste eeuw te vinden. Alle drie werden ze gebouwd in opdracht van plaatselijke eigenaars die met deze opvallende eclectische woningen in het dorpscentrum hun status konden uitdrukken.

De opvallende villa met traptorentje werd rond 1920 gebouwd voor rekening van de Stabroekse landbouwer Corneel Edmond Verhaert. De villa is gelegen in een grote, beboomde tuin. Het is een rode baksteenbouw met speklagen, twee bouwlagen en vijf traveeƫn onder leien bedaking.

Opvallend is de aan westkant aangebouwde, boven de woning uitkomende traptoren op vierkante basis, afgedekt door een leien puntdak met smeedijzeren windwijzer. De voorgevel heeft een centrale inkompartij met voorportaal op zuilen en bovenliggend balkon. De twee linkervenstertraveeƫn zijn risaliterend uitgewerkt en bekroond door een tuitgevel met schouderstukken; dezelfde gevelafwerking voor de rechterzijgevel.

Rechthoekige vensteropeningen met natuurstenen bovendorpels en hardstenen onderdorpels. In de geveltop van de voorgevel zit een drielicht uitgewerkt als serliana.

  • Archief van het kadaster provincie Antwerpen, Stabroek, Afdeling 1, 207: 1920/34, 209: art. 2139.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectische villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213797 (Geraadpleegd op 08-04-2020)