Boerenburgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente As
Deelgemeente As
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 27, As (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie As (actualisaties: 19-09-2007 - 19-09-2007).
  • Adrescontrole As (adrescontroles: 19-10-2007 - 19-10-2007).
  • Inventarisatie As (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen). Gecementeerd bakstenen gebouw, gevel met uitzicht uit begin 20ste eeuw, doch oudere kern.

Haaks op de achtergevel, langgestrekte hoeve door jaarsteen in de zijgevel gedateerd 1852. Oorspronkelijke ordonnantie: dubbele dwarsschuur-woonhuis. Zes (?) traveeën onder mank zadeldak (Vlaamse pannen). De voorgevel van het woonhuis is volledig verbouwd en vernieuwd in baksteenmetselwerk. In de dubbele dwarsschuur (drie traveeën) is het oorspronkelijke stijl- en regelwerk met lemen vullingen bewaard. Zijgevel van baksteen met brede banden van veldkeien en twee smallere van mergelsteen in de top. Muurvlechtingen. De achtergevel is volledig uit veldkeien opgetrokken.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van As

As (As)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.