Landhuis Villa de mon desir

Beschrijving

Cottagegetint landhuis (nummer 22-24) met portierswoning met oudere kern aan de straat (nummer 26). Oorspronkelijk waarschijnlijk hoeve (zie primitief kadasterplan, 1829, en kadastrale schets van 1860). De hoeve werd vervangen door een landhuis, kadastraal geregistreerd in 1911 ("reconstruction totale", eigenaar was Hernalsteen-De Coninck), mogelijk deels met behoud van oude kern. Later kleine verbouwingen, met achteraan bijgebouw ingetekend in 1924, in 1933 werd de halfronde erkeruitbouw geregistreerd.

Bakstenen landhuis met onregelmatige travee-indeling en één tot twee bouwlagen. Gevarieerde volumewerking onder complexe bedaking (mechanische pannen). Cottagegetint door gebruik van vakwerk met bakstenen vullingen. Rechthoekige vensters met vlak gecementeeerde omlijstingen, vervangen schrijnwerk.

Aan de straatzijde bakstenen portierswoning met oudere kern (zie zandstenen plint). Eén bouwlaag onder zadeldak, centraal hoger opgetrokken gedeelte onder lessenaarsdak. Sterk gewijzigde gevelordonnantie met gedichte gevelopeningen naast nieuwe, divers materiaalgebruik.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 1, Sectie B, 1860/3, 1911/7, 1912/6, 1924/3, 1933/17.
  • CALUWAERTS, R. 1987: Het leven in Wezembeek in 1910, Het Anker 6.2, 12.

Auteurs: Thomas, Hans